Gud och Frida Boisen?

( Svar på Frida Boisens krönika i GT, http://www.expressen.se/gt/kronikorer/frida-boisen/vad-har-religion-gjort-for-manniskors-lika-varde/ )

I begynnelse skapade Gud mannen. Av en lerklump. Sedan såg Gud att mannen var ledsen. Då skapade han djur och natur, men mannen var fortfarande ledsen. Då tog Gud ett revben, inte ett nyckelben eller en tå, utan ett revben, centralt placerat på mannens kropp och av detta skapade han kvinnan. Han valde ett revben för att visa på att de är jämlikar.

Frida Boisen försöker i en krönika få många billiga klick genom att hävda att religion inte gjort något för jämställdhet. Problemet är bara att hennes okunskap om religion gör henne dummar än vad hon är.

Gud skapade mannen av något dött, kvinnan av något levande, om man väljer att tolka skapelseberättelsen bokstavligt, vilket Frida Boisen i sin krönika gör. Sedan ondgör hon sig över att kvinnan alltid framställs som det svaga könet eftersom att hon lurades av ormen att äta av kunskapens äpple. Men var hon svag? Poängen med att Eva äter av äpplet är inte att mänskligheten ska kunna skratta åt hennes svaghet, utan för att Gud hade gett människan en fri vilja.

För en liberal som Frida Boisen borde väl en religion där Gud ger människan fri vilja vara något positivt.

Vi vet dock alla att kärlek kräver en fri vilja, därför fick de första människorna ett val.

Sen har vi det där med att alla i bibeln representeras av män, män, män, män. Inga kvinnor. Bara i periferin.  Återigen kan man konstatera att Boisen inte förstått någonting. Man häpnar över att okunskapen inte hindrat henne från att skriva texten.  

Att påstå att Maria, Jesus moder, skulle vara en biroll i hela Nya testamentet är häpnadsväckande oinsatt. Hon har tackat ja till att bära hela mänsklighetens frälsare i sin kropp, hon förlöste honom in till världen. Utan henne skulle han aldrig kunna ha blivit människa.

Och ja, det stämmer att lärjungarna var män. Men bara för att de var män betyder de inte att de var särskilt smarta, trots att de hade Jesus hos sig hela tiden så var det kvinnorna som trodde.

Att skriva en krönika på det sätt som Boisen gör och håna alla de miljarder människor som bekänner sig som kristna är säkert ett billigt sätt att få klick, men många klick är inte en garanti för att det som sägs är särskilt klokt.

Jag förstår att det kan kännas främmande för dig att jag som kvinna väljer att vara kristen 2016. Men jag lutar mig hellre mot en bok som varit en stor del av människors liv i över 2000 år än en krönika skriven av dig som är glömd i morgon.

Så ta av dig genusglasögonen och kom in i matchen.

 Felicia Sundmark