Liberalerna och samvetsfriheten – en intellektuell härdsmälta

Liberala Ungdomsförbundet (LUF) och Grön Ungdom (GU) skriver i en gemensam debattartikel i Metro, http://www.metro.se/metro-debatt/kd-det-storsta-hotet-mot-sveriges-kvinnor/EVHojn!QTizTk22gFc9A/ att ”Kristdemokraterna är det största hotet mot kvinnor”. Det tycks som att vi lever i parallella verkligheter.  Jag och många kvinnor med mig känner oss hotade när vi går ensamma hem efter en kväll på krogen, många kvinnor lever under hot i sin egen familj, misshandel, sexuella övergrepp och hedersrelaterat förtryck är en vardag för många kvinnor. Våldet mot kvinnor ökar och 2014 anmäldes 13630 fall av kvinnofridskränkning. Allt detta till trots landar LUF och GU i slutsatsen att det är mitt parti som är det största hotet mot kvinnor.

Att mitt partis inställning till samvetsfrihet skulle vara ett hot är inte bara okunnigt utan det är också fullkomligt fel.

Samvetsfrihet är inte ett hot mot kvinnors rätt till abort utan istället en självklarhet i så väl abortlagstiftningen som i Europakonventionen.

Det måste även för liberaler gå att hålla två tankar i huvudet samtidigt. I Sverige föds varje år omkring 100 000 barn. Antalet aborter ligger runt 30 000. Det föds alltså nästan fyra gånger så många barn som det aborteras barn. Den största arbetsuppgiften för en barnmorska är således att hjälpa gravida kvinnor igenom graviditeten och sedan se till att barnet föds säkert.

Vi har brist på barnmorskor i Sverige. Denna brist blir ofta akut i sommartider när många sjukhus skriker efter mer personal, inte i första hand för att de behöver hjälp med aborter, utan för att det föds många barn.

Det finns de som drömmer om att bli barnmorskor, som vill vara med och se till att barn får en bra start på resten av sina liv. Dessa människor vågar dock inte följa sina drömmar för de vet också att yrket i Sverige kräver att de är med och medverkar vid abort, något som för dem och deras samveten är nära sammanlänkat med död. Deras samveten, deras moraliska kompass, säger dem att de inte bör medverka till att släcka liv.

De mänskliga rättigheterna ger dem stöd i sin uppfattning. En rättighet som liberalerna vill inskränka.

Vi Kristdemokrater står upp för vårdpersonalens rätt att säga nej till att medverka vid en abort om det går emot samvetet och emot en religiös uppfattning. Om detta uttrycks redan vid anställning, finns möjlighet att på ett pragmatiskt sätt lösa detta på arbetsplatsen. Så är det redan på många sjukhus idag.

Samvetsfrihet är nämligen inte är bara en fråga för barnmorskor. Idag hörs många röster både bland politiker och opinionsbildare för införande av eutanasi, dödshjälp. Ska den läkare som inte vill döda sin patient inte ha rätt att säga nej?

Vill vi ha ett samhälle där läkare tvingas döda sina patienter?

VI kristdemokrater kommer alltid ta strid för den lilla människan och kommer inte stå tysta när hennes mänskliga rättigheter kränks.

Det är inte ett hot – det är ett löfte.

Felicia Sundmark